Çarşamba, Mart 07, 2007

Kartallar ve insanlar

Kartal,kus turleri icinde en uzun yasayanidir. 70 yila kadar yasayan kartallar vardir. Ancak bu yasa ulasmak icin,40 yasindayken cok ciddi ve zor bir karar vermek zorundadir. Kartalin yasi 40'a vardiginda penceleri sertlesir,esnekligini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sagladigi avlarini kavrayip tutamaz duruma gelir. Gagasi uzar ve gogsune dogru kivrilir.

Kanatlari yaslanir ve agirlasir. Tuyleri kartlasir ve kalinlasir. Artik kartalin ucmasi iyice zorlasmistir. Dolayisiyla kartal burada iki secimden birini yapmak zorundadir:
- Ya olumu sececektir,
- Ya da yeniden dogusun acili ve zorlu surecini gogusleyecektir.

Bu yeniden dogus sureci 150 gun kadar surecektir. Bu yonde karar verirse kartal bir dagin tepesine ucar ve orada bir kaya duvarda, artik ucmasina gerek olmayan bir yerde, yuvasinda kalir. Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasini sert bir sekilde kayaya vurmaya baslar. En sonunda kartalin gagasi yerinden sokulur ve duser. Kartal bir sure yeni gagasinin cikmasini bekler. Gagasi ciktiktan sonra bu yeni gaga ile pencelerini yerinden soker cikarir. Yeni penceleri cikinca kartal bu kez eski kartlasmis tuylerini yolmaya baslar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yil veya daha uzun sureli bir yasam bagislayan meshur yeniden dogus ucusunu yapmaya hazir duruma gelir.

Kendi yasamimizda sIk sIk bir yeniden dogus sureci yasamak zorunda kaliriz. Zafer ucusunu surdurmek icin, bize aci veren eski aliskanliklarimizdan, geleneklerimizden ve anilarimizdan kurtulmak zorundayiz.Ancak gecmisin gereksiz safrasindan kurtuldugumuzda, deneyimlerimizin yeniden dogusumuzun getirecegi olaganustu sonuclarindan tam olarak yararlanabiliriz. yeni dogmus bir kartal kadar guclu ve gecmisten elde edilen butun birikimlerle donanmis olarak Kucaklayabildiginiz tum sevgiler sizinle olsun ...

Hiç yorum yok: